K-Pop

BTS (방탄소년단)

BTS, cunoscuți de asemenea și sub numele de Bangtan Boys, Bangtan Sonyeondan, este o trupă sud-coreeană formată din șapte mebri, sub ageenția Big Hit Entertainment.

 

BTS

 

MEMBRII: 

RM

Suga

J-Hope

V

Jimin

Jin

Jungkook

 

Ei au debutat pe 13 iunie 2013 cu piesa ,,No More Dream” din primul lor album 2 Cool 4 Skool. BTS au câștigat mai multe premii New Artist of the Year cu această piesă, inclusiv în 2013 la Melon Music Awards și Golden Disk Awards și în 2014 la Seoul Music Awards. Trupa a continuat să crească pe scară largă cu următoarele lor albume Dark&Wild (2014), The Most Beautiful Moment In Life, Part 2 (2015) și The Most Beautiful Moment In Life: Young Forever (2016), cu ultimele două intrând în U.S. Billboard 200. The Most Beautiful Moment In Life: Young Forever a câștigat premiul Album of the Year în 2016 la Melon Music Awards. 

Cel de-al doilea album complet al trupei, Wings (2016), a ajuns pe locul 26 în Billboard 200, devenind cel mai înalt loc pe care a ajuns un album K-Pop până atunci. În țara lor natală, Coreea de Sud, Wings a devenit cel mai bine vândut album din acel timp din istoria Gaon Album Chart. Albumul a fost vândut în mai mult de 1,5 milioane de copii, fiind primul album al trupei BTS care a atins un milion de vânzări. Următoarea lansare a trupei Love Yourself. Her (2017), a debutat pe locul 7 în Billboard 200. Trupa a reușit de asemenea să debuteze în Billboard Hot 100 pentru prima dată, cu melodia de titlu al albumului ,,DNA”, ce a intrat pe locul 85, reușind să ajungă până pe locul 67. Altă melodie de pe album, ,,MIC Drop”, a fost remixată de Steve Aoki cu un featuring cu rapper-ul american Desiigner și ajuns până pe locul 28 în Billboard Hot 100. Ambele melodii au fost certificate cu Aur de către RIAA (Recording Industry Association of America), devenind astfel prima trupă care primește recunoaștere din partea RIAA. Albumul a vândut peste 1,2 milioane de copii în clasamentul sud-coreean Gaon Album Chart în prima lună de la lansare, revendicându-și titlul de cel mai bine vândut album în istoria clasamentului și devenind cel mai bine vândut album coreean după o lună în 16 ani, doborând recordul stabilit de albumul trupei g.o.d din 2001. BTS a câștigat la Mnet Asian Music Awards premiul pentru Artist of the Year timp de 3 ani consecutiv în 2016, 2017 și 2018. 

Cel de-al treilea album complet Love Yourself: Tear (2018), a debutat pe locul 1 la Billboard 200, devenind singurul act K-Pop care a realizat acest lucru până acum. Piesa de titlu a albumului, ,,Fake Love”, este al treilea cântec al grupului care ajunge la certificarea Gold de către RIAA. De asemenea, cântecul debutează pe locul 10 în Billboard Hot 100, marcând astfel cea mai înaltă poziție atinsă vreodată de un grup k-pop. Love Yourself: Answer, reluarea albumului, lansat pe 24 august 2018, a debutat și el pe locul 1 pe Billboard 200, iar cântecul de titlu ,,Idol” a debutat pe locul 11 în Billboard Hot 100. Repackage-ul a vândut peste 1,9 milioane de exemplare de album în Gaon Album Chart în august 2018, depășind încă odată înregistrarea lunară a graficului. De la debutul lor, au vândut aproximativ 9 milioane de albume în întreaga lume. 

Cunoscuți pentru larga lor prezență în Social Media, BTS a fost listat de către Forbes ca cel mai retweeted artist pe Twitter în martie 2016. După aceea, Twitter a lansat pentru prima dată K-Pop Twitter emojis cu BTS în mai. În octombrie 2016, Billboard a plasat BTS pe locul 1 în clasamentul lor, Social 50, devenind astfel prima trupă coreeană care a reușit să ajungă pe locul 1. Până în prezent, au petrecut 113 săptămâni pe locul 1 în Social 50. În același an, au ajuns în Youtube’s Music Global Top 100: locul 17 în clasamentul video, locul 6 în clasamentul artiștilor și locul 14 în clasamentul melodiilor. În februarie 2017, realizările trupei a condus la apariția trupei pe locul 5 în lista Forbes Korea Power Celebrity, o listă ce clasează cele mai puternice și influente celebrități sud-coreene. În luna mai al aceluiași an, BTS a câștigat premiul Top Social Artist Award la Billboard Music Award, devenind prima trupă K-Pop ce câștigă un BBMA. În iunie 2017, revista Time a numit trupa una din 25 cele mai influente persoane de pe internet. Pe 20 noiembrie 2017, Cartea Recordurilor a dezvăluit că BTS a câștigat un loc în ediția din 2018 a cărții. În 2018, BTS a devenit numărul 1 în lista Celebrity Forbes Korea Power Celebrity, primind și Order of Cultural Merit din partea guvernului sud-coreean. În octombrie 2018, BTS au fost prezenți pe coperta revistei Time, iar Time îi numește drept ,,Next Generation Leaders”.  

NUME 

Numele trupei BTS este un acronim pentru expresia coreeană Bangtan Sonyeondan, traducându-se în ,,Cercetașii Antiglonț” în română și ,,Bulletproof Boy Scouts” în engleză. În Japonia, sunt cunoscuți sub numele de Bodan Shonendan care se traduce la fel. În iulie 2017, au anunțat că pe lângă denumirile de Bangtan Sonyeondan sau Bulletproof Boy Scouts, acronimul va reprezenta și Beyond the Scene ca parte a noii lor identități de brand. 

ISTORIE

2010-2014: DEBUT ȘI SUCCES MODERAT 

Audițiile pentru o posibilă trupă de băieți au fost ținute în 2010 și 2011 de către Big Hit Entertainment, consistența membrilor trecând prin mai multe schimbări până a fost finalizată cu Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V și Jungkook în 2012. 6 luni înaintea debutului, au început să primească atenție pentru prezența lor pe diferite site-uri de socializare, precum și cover-uri pe Youtube și SoundCloud.

Albumul de debut al trupei 2 Cool 4 Skool, primul din ,,trilogia lor școlară” a fost lansat simultan cu single-ul ,,No More Dream” pe 12 iunie 2013. În timp ce albumul a ajuns până pe locul 5 în Gaon Album Chart și a vândut peste 105,000 copii, ,,No More Dream” și ulteriorul single ,,We Are Bulletproof Pt 2” nu au fost hit-uri majore. Extinzându-și eforturile în Japonia, ,,No More Dream” a fost mai târziu reînregistrată în japoneză și lansată pe 4 iunie 2014.

A doua parte din ,,trilogia școlară”, albumul O!RUL8,2?, a fost lansat pe 11 septembrie 2013, vânzând peste 120.000 de copii la zi și ajungând pe locul 4. Single-urile suport ,,N.O” și ,,Attack on Bangtan” au eșuat în a se clasa pe un loc înalt. În aceeași lună, BTS au jucat în propriul show de pe SBS-MTV, Rookie King Channel Bangtan, bazat pe o stație de difuzare falsă, ,,Channel Bangtan”, prin care membrii parodiau diverse show-uri precum VJ Special Forces and MasterChef Korea. La sfârșitul anului, BTS au fost recunoscuți cu mai multe premii New Artist of the Year, incluzând în 2013 la Melon Music Awards și Golden Disk Awards, și în 2014 la Seoul Music Awards.

Ultima parte din ,,trilogia școlară”, Skool Luv Affair (2014) a ajuns în vârful topului Gaon Chart și a vândut peste 200,000 de copii. A ajuns de asemenea până pe locul 3 în clasamentul Billboard World Albums Chart. Albumul a fost sprijinit de single-urile ,,Boy I Luv” și ,,Just One Day”. În luna iunie al aceluiași an, BTS au participat ca jurați pentru un concurs de cover-uri de dans K-Pop în cadrul festivalului Bridge To Korea din Rusia, un eveniment care viza să promoveze turismul între cele două țări, unde BTS au dansat de asemenea și pe scenă. În august, trupa a participat la KCON în Los Angeles. În aceeași lună, au lansat primul lor studio album coreean, Dark&Wild, care a ajuns până pe locul 2 în Gaon Chart, și a vândut peste 200,000 de copii. A fost sprijinit de 2 single-uri: ,,Danger” și ,,War Of Hormone”.

Studio Albumul japonez, Wake Up (2014), lansat în luna decembrie, a ajuns pe locul 3 în clasamentul săptămânal Oricon Albums Chart și a vândut 25,000 de copii. Pe lângă versiunile japoneze ale vechilor melodii, albumul a mai conținut melodiile originale ,,Wake Up” și ,,The Stars”. Primul lor turneu de concerte, 2014 BTS Live Trilogy – Episode II: The Red Bullet a fost ținut din octombrie până în decembrie.  

Sursă: wikipedia.org ; allkpop.com ; 

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s